Usines Th. Mortier

Minerva in ... Brugge

Danspaleis Minerva in Brugge

Rudy Nijs maakte ons attent op een reclamekaart van danszaal 'Minerva' in … Brugge (Smedenstraat 18). Bij nader inzien bleek in deze danszaal het Mortierorgel opgesteld te staan dat gebouwd werd voor de Antwerpse danszaal 'Minerva' (zie p.60 in het boek 'De Mortier Story'). De Brugse danszaal werd in 1920 geopend en vermoedelijk werd het orgel rond die periode naar Brugge verkocht. Of er daadwerkelijk een link is tussen beide danszalen, blijft onduidelijk.

Opvallend is dat het front in de hoogte werd ingekort en op andere punten werd aangepast om het in de Brugse danszaal te doen passen. En nog opvallender is dat achter het beeld de metalen trompetten zeer prominent zichtbaar werden opgesteld. Het is goed mogelijk dat deze aanpassingen door de firma Mortier zelf werden uitgevoerd, en dat Mortier het orgel zelf als inruilorgel van de Antwerpse danszaal overnam en naar Brugge verkocht.

Wat er met het orgel uiteindelijk is gebeurd, blijft onduidelijk. In 1957 werd de danszaal in Brugge omgebouwd naar een bioscoopzaal met de naam 'Capitole' en het orgel is dan alleszins uit de zaal verwijderd. Het beeld kwam alleszins terecht bij verzamelaar Jean Staelens in Waasmunster – mogelijk is het orgel zelf ook door Staelens gebruikt voor onderdelen.

Onderstaande foto werd geplaatst met toestemming van Stadsarchief Brugge – www.erfgoedbrugge.be (BRU003042103).

Danspaleis Minerva in Brugge