Usines Th. Mortier

Mortier-Decap 'Remy'

Jack Jacobs maakte ons erop attent dat in het boek 'De Mortier Story' alvast één orgel ontbreekt: het 101-toets Mortier-Decap-dansorgel 'Remy'. Dit orgel startte zijn leven als Mortierorgel maar werd in 1951-1952 door de Gebroeders Decap te Antwerpen verbouwd in opdracht van danstentreiziger Remy Testelmans uit Aarschot. Nadien kwam het in handen van Pierre Schakels in Brussel. Rond 1982 werd het via Arthur Prinsen verkocht naar Ted en Mary Kay-Waflart in Huntingburg, Indiana, USA.

De eerste foto hieronder werd genomen door Jan Schrauwen op 28 november 1981 in de werkplaats van Arthur Prinsen in Sint-Niklaas. Voor het orgel staan orgelliefhebbers Roger Duerinck en Jef Ghysels. De tweede foto werd genomen door Ron Bopp in Stone Mountain in de USA. De panelen die op de tweede foto in de zijnissen zichtbaar zijn, zouden afkomstig kunnen zijn van Mortier #1033 (die rond diezelfde periode voor Schakels verbouwd werd door de Gebroeders Decap tot het 121-toets dansorgel 'Atomic') of van de #1034, #1035 of #1037.

Door Decap verbouwd Mortierorgel 'Remy' in de werkplaats van Arthur Prinsen in 1981

Door Decap verbouwd Mortier-dansorgel 'Remy' in Stone Mountain in de USA

Van Stefan Batist kregen we de info dat het orgel nu opgesteld staat in Dr. Ted's Musical Marvels in Dale (USA) (zie ook http://www.drteds.com/decap.php). Stefan stuurde ons ook deze foto:

Mortier-Decap 'Remy' (Stefan Batist)

Stefan maakte ook een video:

Recentelijk was het orgel ook te zien in een reportage over de hele collectie op de Amerikaanse tv en op YouTube:

Heeft u meer informatie over dit orgel (met name het serienummer)? Laat het ons dan weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..